0
0,00 

Žiadne produkty v košíku.

Hovädzí guláš s perníkovou knedľou a Pomätenou slivkou od Mariana Lechana

Marian Lechan autor receptu
Doba prípravy: 210 min
Hodnota receptu: 50 €
Počet porcií: 13

Produkty v recepte

Ingrediencie

Suroviny na guláš

3 kg hovädzej kližky
500 g šalotky
4 ks strúčiky cesnaku
700 ml vína odrody Alibernet /alebo iný ťažký farbiar/
1 kg pasírovaných paradajok
300 g bravčová masť
90 g plnotučná horčica
1 ks vetvička čerstvého tymianu
1 ks vetvička čerstvého ligurčeka
slivkový lekvár (ideálne domáci)
mletá červená paprika
drvená rasca
čerstvo mleté čierne korenie
soľ

Suroviny na perníkovú knedľu

400 g staršieho pečiva /rožky, toasty.../
150 g suchého perníka /bez polevy, či plnky/
5 ks vajec
1/2 šálky mlieka
50 g kravské maslo
120 g oravská slanina
100 g šalotky
70 g sušených brusníc
muškátový orech
vetvička ligurčeka
perníkové korenie

Hovädzí guláš s perníkovou knedľou a Pomätenou slivkou od Mariana Lechana

Guláš na luxusný spôsob? Hovoríme ÁNO! Celková chuť je plná, zemitá, a to vďaka hovädzej kližke, červenému vínu a slivkovému lekváru. Knedľa s brusnicami a slaninky s arómou perníkového korenia má nasladlú chuť, no a naša Pomätená slivka- Slivkový džem s mätou, kakaom a Diplomático rumom celkový zážitok z chutí posúva na vyšší level. Ak chcete zažiariť a túžite pripraviť niečo, čo je iné, jedinečné ale hlavne neskutočne chutné, tento „diplomatický“ hovädzí guláš od Maja Lechana proste musíte vyskúšať.

Postup

Ako pripravíme guláš

  • Guláš varíme ideálne v kotlíku. Na rozpálenej bravčovej masti restujeme na drobno nakrájanú šalotku do zlatohneda.
  • Pridáme nasekaný cesnak a potom očistenú a nakrájanú hovädziu kližku. Dobre zatiahneme z každej strany pri prudkom plameni.
  • Pridáme rascu, horčicu a orestujeme.
  • Potom pridáme mletú papriku, pasírované paradajky a oheň stlmíme.
  • Keď začne vrieť pridáme polovicu množstva vína Alibernet, po asi 20 minútach pridáme zvyšok.
  • Počas varenia pridáme soľ i korenie podľa chuti a zvyklosti. Na nie veľmi prudkom plameni dusíme za občasného miešania do mäkka.
  • V prípade ak máme odvážnejší plameň pod kotlom, môžeme pridať šálku vody, aby sme predišli priháraniu.
  • Keď je mäso celkom mäkké, až sa rozpadá, pripravíme si nasledujúcu zmes: V šálke teplej vody ponorným mixérom rozmixujeme 6 PL slivkového lekváru, ligurček a tymian zbavený kostrniek. Zmes vlejeme do kotlíka necháme prevrieť.
  • V tej chvíli guláš odstavíme z plameňa. Až teraz pridáme nastrúhanú citrónovú kôru.

Ako pripravíme perníkovú knedľu

  • Pečivo nakrájame na kocky a suchý nakrájaný perník zvlhčíme vlažným mliekom.
  • Na hlbokej panvici na masle orestujeme nakrájanú oravskú slaninku, keď sa vytopí tuk, tak pridáme aj nadrobno nasekanú šalotku.
  • Do panvice pridáme aj zvlhčené pečivo s perníkom a sprudka restujeme.
  • Pridáme nastrúhaný muškátový orech /cca jednu štvrtinu/, sušené brusnice, jednu ČL perníkového korenia.
  • Po jemnom orestovaní posolíme, a pridáme vaječné žĺtka. Zmiešame na horúcej panvici a ihneď odstavíme.
  • Do vychladnutej zmesi pridáme tuho vyšľahaný sneh z bielok.
  • Zmesou naplníme vymastenú a vysypanú formu na srnčí chrbát, dobre utlačíme a dáme piecť na 180°C približne 25 minút. Po upečení vyklopíme a krájame na tenké plátky.

Ako servírujeme tento lahodný guláš

  • Na plytký biely tanier servírujeme tri plátky perníkovej knedle a porciiu hovädzieho gulášu.
  • Pridáme na vrch gulášu jednu kávovú lyžičku Gentlejam Pomätená slivka a môžeme jesť 🙂
Marian Lechan

Autor tohto receptu a viceprezident kuchárskeho združenia Euro-Toques Slovakia. Majo pracuje na poste reportéra najsledovanejšej celoplošnej televízie TV Markíza, je porotcom kuchárskych súťaží, moderuje kulinárske a gastro podujatia a je člen celosvetového združenia Aregala - kuchári bez hraníc.